من یادگیری آباکوس را در ابتدا به کمک کتاب شروع کردم و هنوز هم زمانی که متوجه می شوم که یک کتاب جدید در حوزه نرم افزار اباکوس منتشر شده است، پس از چک نمودن فهرست مطالب آن، در صورتی که مثال های حل شده به اندازه کافی جذاب و مفید به نظر برسد، به میدان انقلاب تهران میروم و آن را تهیه می کنم . تحلیل نهایی من در مورد آموزش و یادگیری نرم افزار های گرافیکی و ویژوالی (visual) مثل آباکوس این است که آموزش آباکوس از طریق تالیف کتاب یا فایل متنی (word یا PDF) برای نویسنده و یادگیری آباکوس از این طریق برای خواننده هر دو امری زمان بر، مشقت بار و با راندمان بسیار پایین است. علت این امر هم گرافیکی بودن نرم افزار آباکوس است. این مساله در مورد سایر نرم افزار های گرافیکی نظیر ANSYS، COMSOL، ADAMS/VIEW، SOLIDWORKS، CATIA و سایر نرم افزار های حوزه مهندسی و غیرمهندسی صادق است. بسیاری از مخاطبان، با اشراف بر این موضوع، از همان ابتدا استفاده از کتاب برای یادگیری خودآموز نرم افزار را کنار گذاشته و از ویدیو های آموزشی برای یادگیری خودآموز آباکوس استفاده می کنند. با این حال بسیاری از افراد همچنان علاقه مند به یادگیری آباکوس از طریق کتاب های آموزشی هستند. این نوشتار برای راهنمایی این افراد و به اشتراک گذاشتن تجربیات شخصی اینجانب در خصوص مطالعه برخی از کتاب های موجود در بازار با آنها می باشد. کلیه نظرات بیان شده در این نوشتار صرفا نظر شخصی من می باشد.

کتاب تحلیل اجزای محدود مسایل مهندسی به کمک ABAQUS نوشته دکتر حامد معیری و جمعی از همکاران با همکاری انتشارات فدک ایساتیس

این کتاب، اولین کتابی بود که برای یادگیری آباکوس تهیه کردم . در حقیقت زمانی که من این کتاب را تهیه کردم، تنها چند ماه از چاپ اول این کتاب می گذشت. من این کتاب را به توصیه یکی از مهندسین واحد CAE مرکز تحقیقات موتور ایران خودرو که در آنجا دوره کاراموزی یک خود را می گذراندم، تهیه نمودم . در آن زمان، این کتاب با اختلاف فاحشی از سایر کتاب ها، جز بهترین کتاب های آموزش آباکوس بود. در این کتاب ۲۵ مساله به صورت گام به گام تشریح شده و حل شده اند. در حل مسایل، از هر سه نوع المان های تیر(beam)، پوسته (shell) و توپر (solid) استفاده شده است. همچنین نحوه انجام انواع تحلیل های استاتیکی، شبه استاتیکی، دینامیکی، ارتعاشاتی و حرارتی در مثال های مختلف آموزش داده شده اند. اکثر  مثال های این کتاب بر اساس مثال های موجود در هلپ آباکوس در بخش abaqus example problems guide  می باشد. در حقیقت مثال ها از مهندسی معکوس کردن فایل های با پسوند inp موجود در آن بخش از هلپ تهیه و تنظیم شده اند. من زمانی متوجه این امر شدم که پس از اینکه در استفاده از آباکوس به سطح مناسبی رسیدم، به سراغ هلپ آن رفتم و شروع به مطالعه بخش های مختلف آن نمودم. از نظر من این کار فی نفسه هیچ اشکالی ندارد چراکه مثال های موجود در آن بخش از هلپ با اینکه بسیار خوب و کاربردی هستند اما اکثرا گنگ بیان شده اند و امکان ندارد که یک کاربر مبتدی از آن مثال ها سر در بیاورد. اتفاقا مثال های انتخاب شده از هلپ جز مثال های خوب و پرکاربرد آن هستند و مجموعه نویسندگان در انتخاب مثال ها، خیلی خوب و با ظرافت عمل کرده اند. اصلی ترین مشکل این کتاب که متاسفانه در اکثر کتاب های موجود در بازار نیز وجود دارد، عدم توضیح مفهومی بسیاری از تنظیماتیست که در جریان حل مثال ها از آنها استفاده می شود. در حقیقت مفهوم فیزیکی و ریاضیاتی بسیاری از تنظیمات یا اصلا توضیح داده نشده اند و یا اینکه به صورت بسیار سطحی مورد بحث قرار گرفته اند. در مواردی هم که ریاضیات و فرمولاسیون مرتبط بیان شده، این بیان به صورت بسیار ثقیل و پیچیده بوده به گونه ای دانشجویان کارشناسی و حتی بسیاری از دانشجویان کارشناسی ارشد هم پایه علمی لازم برای فهم آن روابط را ندارند. این امر سبب هراس فرد از مطالب و نرم افزار آباکوس می شود.

کتاب کامل ترین مرجع کاربردی ABAQUS نوشته مهندس بابک رواجی با همکاری انتشارات نگارنده دانش

این کتاب دارای دو نسخه است. نسخه اول مربوط به مباحث مقدماتی است و نسخه دوم مربوط به مباحث پیشرفته است. از آنجایی که من قبلا مباحث مقدماتی را از روی کتاب آقای حامد معیری فرا گرفته بودم، تنها نسخه پیشرفته این کتاب را تهیه کردم. این کتاب دارای ۱۸ فصل است و در هر فصل یک مثال حل شده است. من نحوه استفاده از تکنیک XFEM را در ابتدا از روی این کتاب فرا گرفتم. از دیگر مواردی که من از روی این کتاب یاد گرفتم می توانم به تحلیل های ترمومکانیکال کوپل دو طرفه، تحلیل اسیب و برخورد و یکی از انواع ابزار های مش تطبیقی یا همان remeshing در آباکوس اشاره کنم . معتقدم که بطور کلی این کتاب بهتر از کتاب آقای معیری تالیف شده است. یکی از مشکلات این کتاب، آن است که در برخی از مثال ها، شما تمام تنظیمات را انجام می دهید ولی در میانه حل به خطای واگرایی” too many attempt made for this increment” برخورد می کنید و در نتیجه به جواب های انتهای فصل نمی رسید. این امر سبب تردید نسبت به تنظیمات می شود.

کتاب تحلیل سازه های فولادی با استفاده از ABAQUS نوشته روح الله راهنورد

مثال های این کتاب به گونه ای تدوین شده اند که محتوای کتاب بیشتر مناسب دانشجویان گرایش عمران سازه است. زمانی که من فهرست مطالب این کتاب را دیدم مصمم شدم تا آن را تهیه کنم و زمانی هم که به میدان انقلاب تهران رفتم، از آنجایی که این کتاب هنوز بطور کامل در تهران توزیع نشده بود، به سختی آن را پیدا کردم . مثال های انتخاب شده برای این کتاب بسیار کاربردی به نظر می آیند به گونه ای که هر کاربر آباکوس را در نگاه اول به خود جذب می کنند. اما متاسفانه از نظر من آنطور که باید بر روی نگارش فصل ها وقت گذاشته نشده و دقت نشده است. یکی از مشهودترین نشانه های این مورد، وجود تعداد زیادی غلط نگارشی در کتاب است. برای مثال در متن کتاب توضیح داده شده که برای یک پارامتر مقدار خاصی انتخاب می شود و در ادامه در جداول و عکس های گرفته شده از نرم افزار عدد دیگری استفاده شده است. همچنین در توضیح یک سری از عملیات ها به هنگام مدل سازی، نقص های زیادی وجود دارد. مثلا در کتاب بطور واضح عنوان نشده که یک قطعه دقیقا باید به کدام بخش از مجموعه مونتاژی انتقال یابد. از نظر من تنها کسانی که دارای تجربه کافی در استفاده از آباکوس هستند، می توانند به درستی از این کتاب استفاده کنند. این افراد کسانی هستند که یا حداقل یک دوره مقدماتی آباکوس را گذرانده اند و یا یک مجموعه فیلم های مقدماتی آباکوس را مشاهده کرده و با آن تمرین کرده اند. این کتاب برای یادگیری برخی از ایده ها و ترفند ها بسیار مناسب است اما برای شروع به یادگیری آباکوس اصلا مناسب نیست .

جمع بندی

از آنجایی که نرم افزار آباکوس دارای قابلیت های بسیاری در زمینه های صنعتی و تحقیقاتی است، در طول زمان کاربران بسیاری اقدام به تالیف کتب آموزشی در خصوص این نرم افزار کرده اند. فارغ از اینکه نیت اصلی این نویسندگان از تالیف این کتب چه بوده است، از آنجایی که تولید محتوای تخصصی همواره هزینه بر و زمان بر است، این اقدام فی نفسه قابل تقدیر و ستایش است. در اینجا لازم می دانم تا از آقایان حامد معیری و بابک رواجی بخاطر تالیف کتاب در حوزه آموزش اباکوس تشکر کنم. بسیاری از نکات مدل سازی و ترفند هایی که من امروزه در ویدیوها و دوره های خود آموزش می دهم را با مطالعه کتاب های این عزیزان فرا گرفته ام. نکته مثبت دیگری که مطالعه این کتاب ها برای من داشت، یافتن خلاء ها و نقاط ضعف موجود در مطالب آموزشی رایج آباکوس بود. به همین جهت من همواره سعی کردم تا ویدیو ها و مطالبی را تولید کنم تا ضمن حفظ نکات مثبت این کتاب ها، نقص های این کتاب ها را نیز پوشش داده باشد.

 

2 دیدگاه
  1. jmk 2 سال ago

    سلام
    ممنون از سایت خوبتون
    میخواستم ببینم کجا میتونم کتاب تحلیل سازه های فولادی با استفاده از ABAQUS نوشته روح الله راهنورد رو پیدا کنم
    چون هرچی دنبالش گشتم نتونستم پیداش کنم.
    خواهشا راهنماییم کنید

    • Author
      mirzabozorg 2 سال ago

      سلام.
      خواهش میکنم.
      چند سال پیش که این کتاب برای بار اول چاپ شده بود، از یه مغازه تو میدون انقلاب تهران تهیش کردم.
      البته همون موقعم فقط یه مغازه تو میدون انقلاب داشت و بقیه حتی اسمشم نشنیده بودن.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

© FEMEX Group All Rights Reserved

Heap | Mobile and Web Analytics

برای اطلاع از «کد های تخفیف» به کانال تلگرام فمکس مراجعه کنید.

@FEMEX

بازیابی رمز عبور